Recension Drakborgen

Drakborgen logo

Introduktion

Få brädspel spelades så mycket i Sverige av spelentusiaster på 80-talet som just Drakborgen, spelet, som kom ut 1985 och gavs ut av Alga har sålts i cirka 250,000 exemplar och var ofantligt populärt på just 80 och 90-talet.
Man spelar varsin fantasyhjälte som ska in i den legendariska Drakborgen i jakt på skatter och ära. Den spelare som lyckas lämna drakborgen innan soluppgången med mest pengar är vinnaren. Där har vi grundproblemet, att överhuvudtaget överleva en natt i Drakborgen är inte det lättaste...

Fakta

Designers

Jakob Bonds och Dan Glimne.

Komponenter

Speltid: Ca 60 timma.

Alternativa namn: Drachenhort (1990), Drakborgen Legenden (2002), och DungeonQuest (2010)

Antal spelare: 2-4 är den officiella siffran, men med expansionen går det spela så många det finns hjärtrum för.

Översikt

Spelarna ska välja varsin karaktär att spela, det finns 4 st som har sin styrkor och svagheter. Riddar Rohan är en riddare med stark rustning och mycket HP. Han är dock föga smidig vilket gör att han lätt faller ner i falluckor och dylikt.
Vidare har vi Sigeir Skarpyxe, en vikingliknande karaktär som har lite svagare rustning och HP än Rohan, men är starkare och smidigare. Han slåss med 2 yxor. Munken Aelfric Brunkåpa är föga bepansrad och därmed smidigare, hans vapen är en morgonstjärna och stav.
Sist med inte minst har vi Bardhor Bågman som är unik i det att han har ett avståndsvapen han kan skjuta med, sin armborst. I närstrid slåss han med kortsvärd och en liten sköld. Denna karaktär är Rohans motsats, han är smidig som få men har svagast rustning.
När spelarna har valt karaktärer ska dom ta sig in i borgen, ta sig till skattkammaren, plundra denna, och ta sig ut igen. ENKELT!
För att öka stämningen bör någon läsa inlednings texten som går ungefär såhär:
Och nu står du här, i det blodröda gryningsljuset nedanför Drakborgens skräckinjagande fasad, redo att gå in. Du vet att före solnedgången måste du vara ute igen, för ingen mänsklig varelse kan överleva natten där inne.
Och du vet också att den här dagen kanske blir den sista i ditt liv. Du drar i järnringen på den tunga porten, och förvånansvärt lätt svänger den upp. Du höjer facklan och skådar in i det ruvande mörker där ingen människa satt sin fot på ett årtusende, och det är som om själva Borgen håller andan, som om den vet och har väntat på dig...

Observera att denna Drakborgen recension inte innefattar Drakborgen 2.

Förberedelse

Spelet går hyfsat snabbt att sätta upp med tanke på hur mycket komponenter det finns, förutsatt att det är hyfsat organiserat från början. Räkna med ca 10-15 min.

Spelets gång

Under spelets gång ska spelarna turas om att ta en sk "rumsbricka", placera ut denna på kartan av borgen, gå in i rummet med sin karaktär, och beroende på vilken typ av rum det är, agera där efter.
Vissa rum är fyllda av fällor, andra skapar hinder för spelarens hjälte, såsom dörrar, fällgaller eller bråte. Några rumsbrickor har fällor som kan skada spelarens hjälte medan andra består av korridorer som förflyttar hjälten till en angränsande ruta på spelplanen.
I rummen drar man också rumskort där olika saker händer som att man tex. springer på olika typer av monster, som Orcher, Troll, Jättespindlar, Skelett osv. Dessa kan man sedan bli tvungen att strida med, och med hjälp av olika kombinationer av
tärningsslag och ett "sax påse sten" liknande system kan man besegra bestarna. De skador man får drar ner ens totala HP, och när HP når noll är man död.
Vissa rum kan innehålla kistor, vilka man kan välja att öppna. Men detta är såklart inte utan risk då det är mer än sannolikt att kistan ifråga är adapterade med en fälla..
Det är även så att vissa fällor kan leda till direkt död om man har otur med tärningsslagen.
Efter många om och men når spelarna förhoppningsvis skattkammaren. Där finns ofantliga rikedomar som man kan roffa åt sig, det enda problemet är den sovande draken som vaktar skatten.
För varje runda som spelarna tillbringar i skattkammaren blir det mer och mer sannolikt att draken vaknar, och i sedvanlig ordning omgående försöker döda spelarna.
En vinnande taktik brukar vara att bara spendera en runda i skattkammaren, och sedan omgående försöka ta sig ur borgen. Detta leder ofta till seger då spelet verkligen lockar fram girigheten hos spelarna som i sin tur oftast leder till deras död.
När spelarna nöjt sig med skatter så ska de ta sig ut igen. De som överlever jämför hur mycket pengar de kom ut med, den spelare med mest pengar är vinnaren.

Här har spelet nått sitt slut. Riddar Rohan tycks ha bitit i gräset uppe till vänster, Sigeir verkar ha tagit sig ut. Notera här att bilden innehåller hjältar och komponenter från expansionen Drakborgen II.

Vår åsikt

Drakborgen är ett spel som de flest spelintresserade har spelat, och har du inte gjort det bör du ändra på detta. Känner du någon som har det, ring personen genast och bjud in dig själv på spelkväll, direkt :)
Alternativet är att köpa spelet, och det går knappast att få tag orginalversionen förutom på Myrorna eller liknande. De engelska utgåvan från 2010 finns dock, och heter DungeonQuest.

Numera är Dungeons and Dragons brädspelen populära, och är mycket bra alternativ till Drakborgen, var det nyast heter Dungeon of the Mad Mage the board game. Mycket väl värt att kolla in.
Vi har även lyckats gräva fram regelboken för Drakborgen, den kan du finna här. Drakborgen regler.

För fler recensioner besök https://www.boardgame-news.com, dock på Engelska.